uMthombo in coronatijd

YWIL (Young Women Idependent Living)

Een nieuwe toekomst voor straatmeisjes en hun baby’s en peuters !!

 

Situatie in Zuid-Afrika

Na een eerste en een tweede Coronagolf zit Zuid-Afrika nu in niveau 1, het laagste niveau van de Corona maatregelen, dat betekent dat er nog wel een aantal beperkende maatregelen zijn, maar de besmettingen zijn duidelijk afgenomen. Toch is men bang voor nog een derde golf in de komende “winter” maanden.

 

Vrienden van uMthombo hielpen met voedselpakketten

Dankzij sponsordonaties heeft Vrienden van uMthombo in samenwerking met Wilde Ganzen in oktober/november een financiële ondersteuning voor voedselpakketten en sanitaire benodigdheden kunnen sturen. Veel jongeren en gezinnen konden hiermee door uMthombo worden geholpen in deze moeilijke maanden.

 

uMthombo tijdens Corona

Het werk van uMthombo heeft tijdens de Corona-periode nooit stilgestaan. Bijna alle activiteiten werden in deze periode in de buitenlucht uitgevoerd. Ze bereikten veel meer jongeren dan ooit, mede door de verslechterde omstandigheden door de crisis t.g.v. Corona.

Enkele activiteiten die volop draaien zijn:

– Out-reach, 3x per week worden jongeren opgezocht in de straten, stegen en vervallen gebouwen in Durban en gemiddeld bereiken de social workers wekelijks 72 jongeren en helpen hen met gesprekken, voedselpakketten, hulp bij medische problemen etc. etc.

– Post-16, deze maand gaan weer 9 jongeren zich gedurende 6 weken buiten Durban voorbereiden om bij terugkeer het straatleven achter zich te kunnen laten.

– Work Placement project, een project waar jongeren die het Post-16 project succesvol hebben afgerond een stageplek krijgen bij bedrijven en als de resultaten goed zijn tevens een stagevergoeding ontvangen. uMthombo begeleidt 32 jongeren in dit project.

Naast genoemde activiteiten worden ook de overige werkzaamheden bij uMthombo voortgezet : ondersteunen, helpen, motiveren en begeleiden van jongeren die op straat leven.

 

En dan ………

 

Een prachtig nieuw project….YWIL Young women Independent Living

uMthombo wordt steeds vaker benaderd door jonge meisjes, vaak met baby’s of peuters, met het verzoek voor ondersteuning, advies en hulp. In 2020 klopten 143 meisjes bij uMthomo aan voor hulp.

De situatie van straatmeisjes is zeer problematisch door complexe trauma’s t.g.v. het straatleven, het commerciële sekswerk waar de meeste meisjes in zijn beland en de totale uitzichtloze situatie …geen geld, geen woning, geen hulp, geen steun….geen toekomst!!!!

 

Dankzij de hulp, ondersteuning en begeleiding van uMthombo zijn op dit moment 12 meisjes zo ver dat zij de stap naar een betere toekomst kunnen en willen maken.

Deze meisjes krijgen nu woonruimte; worden opgenomen in het Work Placement project; worden geholpen om de kinderen in te schrijven bij kinderopvang of school, gaan zich losmaken van het straatleven en beginnen aan een nieuwe toekomst. Dit alles onder begeleiding van uMthombo.

De woonruimte wordt gefinancierd door Amos Trust een sponsor uit de UK.

Stichting Vrienden van uMthombo is nu gevraagd de inrichting van de kamers met basisbenodigdheden zoals o.a. bedden, linnengoed, dekens, kookspullen, servies etc. te bekostigen.

Het gaat dan om een bedrag van ongeveer 5000 euro.

Verwacht wordt dat in de komende 3 jaar 30 meisjes en hun kinderen op deze wijze begeleid kunnen worden.

 

Juist omdat het zo’n positief concreet project is en deze zeer gemotiveerde meisjes met hun kinderen een nieuwe toekomst verdienen, wil Stichting Vrienden van uMthombo in samenwerking met Wilde Ganzen dit project heel graag steunen.

 

Dat kan weer alleen als jullie ons blijven steunen en proberen anderen enthousiast te maken om ook sponsor of vriend van uMthombo te worden.

 

Wil je deze meisjes en hun baby’s en peuters ook een nieuwe kans bieden voor een goede toekomst ….?!

Steun uMthombo dan en maak een bijdrage over op………….

 

NL49RABO 0160 4826 66 t.n.v. Vrienden van uMthombo o.v.v. YWIL