Mijn naam is Makhosi. Ik ben 20 jaar.

Makhosi kwam naar uMthombo via het outreach-programma. Ze had HIV en had een tijdlang geen medicijnen ingenomen, omdat ze de kliniek niet had kunnen bereiken.

uMthombo’s team bracht haar naar de kliniek om haar medicatie opnieuw te starten; ze werd gediagnosticeerd met een extreme vorm van tuberculose als gevolg van haar HIV.

Na de interventies van uMthombo, met o.a. een intensief psychosociaal-programma, gaf Makhosi bij de meisjessocial-medewerker aan dat ze naar huis wilde terugkeren.

uMthombo onderzocht de situatie bij Makhosi thuis maar daaruit bleek dat dat ze niet naar huis kon terugkeren naar haar moeder.

In plaats daarvan werd ze naar het gezin van haar oom gebracht, hoewel hij zei dat hij voor zijn nicht wilde zorgen, hadden de medewerkers van uMthombo toch twijfels en zorgen over deze situatie, aangezien hij in een eenkamerwoning woonde er een vermoeden was van overmatig drankgebruik. Jammer genoeg verslechterde de gezondheid van Makhosi  ook een week na haar re-integratie. Op dat moment greep uMthombo in en zij brachten haar naar een palliatieve zorginstelling. Zij kreeg daar zorg, psychosociale ondersteuning en medische hulp.

Inmiddels is Makhosi helaas overleden.

UMTHOMBO  en STICHTING VRIENDEN VAN UMTHOMBO

Dank je wel !